Előadás

Szalai Péter – A rakétakályha


Szalai Péter – A rakétakályha

2012. február 25-én Veresegyházon a Magyar Szalmépítők Szövetsége, a Viruló Kert Baráti Közhasznú Egyesület és az Élet-Közösség Egyesület szervezésében Szalai Péter † bemutatta többek között a rakétakályhát.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Wordpress Googlebuzz Myspace Gmail Newsvine Favorites More
Szóljon hozzá, vagy hivatkozzon rá a saját weboldalán!

9 hozzászólás

 1. berecz jános szerint:

  a videó végén bemutatott hőcserélő rendszerhez, mely nem megfelelő hatásafokkal működik, nagyon jól működő saját fejlesztésű hőcserélőt tudok ajánlani. a saját kandallómba beépítve kb 30 kw vízoldali teljesítményt tudtam elérni és ez az érték növelhető. ez a teljesítmény arra elég, hogy a központi fűtésemet egy erősebb begyújtással fel tudjam forralni egy fonott fáskosárnyi fával.

  a füstgázt nem szabad a kondenzációs határérték alá hűteni. a szakirodalom a kályhából kilépő füst hőmérsékletét úgy szabja meg, hogy 160-180 c’ alá ne hűljön le, mert a kéményben tovább hűl, és a kondenzvíz a kéményben kicsapódik. kicsit hajmeresztő az elképzelés, hogy akár 80 c” alá hűtsük le a kilépő füstöt, mert azzal is jelentős energiát nyerhetünk. drága egy új kémény, új kályha, és nagyon büdös az átázott, kátrányosodott kályha és kémény.

  tisztelettel: Berecz János
  06-20-775-20-68
  Esztergom

  • Lenkei Péter szerint:

   Ha az égés sokkal tökéletesebb, mint a hagyományos kályháknál, akkor az égéstermékben nem marad kátrány, így szinte csak vízlecsapódással kell számolni. Hasonló az égéstermék, mint gázkészülékeknél, nitrózus és szénsavas víz csapódhat ki, ezért bélelik alumíniummal a gázkéményeket, mert azt nem eszi meg. Valószínűleg ezekhez a fűtőberendezésekhez egy jól hőszigetelt alumínium vagy rozsdamentes acél kémény telepítése szükséges, mely alján a kicsapódó savas vizet mésszel semlegesítjük (vödör mészkő zúzalékkal az alján).

 2. Lenkei Péter szerint:

  A napokban hallottam a letaglózó hírt, hogy Szalai Péter, akinek előadását a Kerencsen TV ezen a filmen megörökítette, autóbalesetben elhunyt. Isten nyugosztalja békében! Nagy veszteség ért ezzel minket. Munkásságát – bár utolérni nem tudjuk – de folytatjuk!

 3. Gonzo szerint:

  Sajnálom… szomorú és fájdalmas az élet… részvétem a családnak így ismeretlenül is…

 4. filep janos szerint:

  Parszor talakoztam Peterrel,es egy szereny,jolelku,önzetlen embert ismertem meg benne.Nagyon sajnalom hogy ilyen fiatalon baleset aldozata lett. Öszinte reszvetem csaladjanak .Janos

 5. Zsombori Árpád szerint:

  Tisztelettel!
  Új ember vagyok a rakétakályhák
  világában, de ezermester.
  Egy kerámia égetőkemencét szeretnék építeni,ahol 1200c.hőt kellene elérni.
  Tudna valaki segíteni, hogy a tervet elkészítsem. Tehát rakétakályhára gondoltam, vagy faelgázosítóra,aminek
  a segítségével létrejöhetne az égetés.
  Jól jönne a segítség. Köszönöm szépen.
  Árpi

Kommentálás