Egészség, Előadás

Horváth-Szováti György – Fenntartható táplálkozás a mindennapokban


Horváth-Szováti György – Fenntartható táplálkozás a mindennapokban

Hogyan befolyásolhatja táplálkozásunk a Föld jövőjét? Ami a Földnek jó, az jó nekünk is.
Ökocsoda rendezvénysorozat: országszerte több városban szeretnénk minél több ember számára megmutatni hogy életmódunk nem egyenlő igényeink kielégítésével, és azt is, hogy az evésnél több a tudatos táplálkozás. www.okocsoda.hu
Debrecen, Kölcsey Központ, 2013. március 23.

Címkék:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Wordpress Googlebuzz Myspace Gmail Newsvine Favorites More
Szóljon hozzá, vagy hivatkozzon rá a saját weboldalán!

13 hozzászólás

 1. Nagy Sándor szerint:

  Laci! Törekedj hiteles tudással rendelkező emberek előadásainak a feltöltésére. A fiatalembernek jól láthatóan csak lexikális tudása van, gyakorlati csak a saját életmódjából adódóan. De abból komplex mindenkire kiterjedő képet adni nem szerencsés. (Nem is értem miért teszi!) Jó pár csúsztatás és nem egy hibás információ van benne. Ne vezessük félre a népet!

  • Bakk László szerint:

   Kérlek, fejtsd ki, milyen csúsztatást és hibás információt fedeztél fel benne, mert én ilyet nem hallottam, csak az előadás rövidsége és a téma nagysága miatt sok tényezőt nem fejtett ki bővebben.
   Viszont húsevőknek valóban nehéz feldolgozni ezeket az információkat, és megértem, hogy első reakció a tagadás, diszkreditálás.

   • Nagy Sándor szerint:

    Nem pofozkodásba akarok belemenni, csak józan paraszt ésszel gondolja át mindenki aki megnézi, hogy ezek a nagy egyetemes lőzungok, amik láthatóan egy nem tapasztalt, inkább lelkes ember száját hagyják el, mennyire lehetnek igazak. Van közte igazság, senki nem tagadja, igazából emiatt veszélyes, mert azt hisszük minden az akkor. Az interneten való tájékozódás legnagyobb problémája pont ez. Fék nélkül jön minden információ, de mi csak a meglévő ismereteink alapján tudunk szűrni, meg a belénk ültetett fővonalas médiabaromságok alapján, amik jobb esetben csak csúsztatások… Nem akarom kifogásaimat lépésenként előtárni (nem is néztem meg, csak félig a videót), de ne higgyük már azt, hogy az évezredes táplálkozásunkban szereplő gabonákkal, sóval, tejtermékkel vannak jelenleg a hibák és most a modern kutatások majd jól megmutatják mit kellett volna őseinknek enni, hogy túléljenek. Ők egészségesek voltak. Sőt. De nem is ilyen gabonát, ilyen sót, ennyi húst ettek és nem ilyen vizet ittak… Ezt kell látni, nem 1-2 évtizedes tudományoknak lépten-nyomon főt hajtani. Áldás!

 2. MW szerint:

  Látni kellene, hogy a “fenntartható táplálkozás” nevében a vegetarianizmust éppen ugyanazok akarják lenyomni a torkunkon, akik mindenhol a nagyüzemi gabonatermesztést akarják elterjeszteni, végső soron a génmódosított gabonák monokultúrás egyeduralmával. Ez a szemlélet, mely szerint a húsevés “nem fenntartható”, innen ered, és nagyon rossz megközelítés. Anélkül fertőzi meg a jószándékú emberek gondolkozását is, hogy tudnának a hátteréről.
  A fenntartható gazdálkodásban – ami számomra egy permakultúrás, önellátó, önkorlátozó, mindent visszaforgató, a természet törvényeivel összhangban élő életet jelent – egyaránt helye van növényeknek, állatoknak, embernek. Természetesen csak a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlan, ahogy a nagyüzemi növénytermesztés is. Az ember vegyes táplálkozású, nem kizárólag növényevő, és még károsabb, ha a gabona túlsúlyba kerül az étrendjében, ez egy csomó civilizációs betegség alapja is. Ha mintának nem a nagy ókori földművelő társadalmakat vesszük alapul – márpedig ezek a föld kizsákmányolására épültek – ,hanem még korábbiakat, pl a gyűjtögető-vadászó életformát, vagy akár az ártéri gazdálkodást, akkor láthatjuk, hogy nem a gabonatermesztés az uralkodó, de nem is a vegetarianizmus. Lehet összhangban élni a természettel vegetarianizmus nélkül is, ez pedig a zöldésekre, halakra, kevés húsra, gyümölcsökre alapuló étrend. Teljes tévút a gabonaevésre alapuló étrend, és aki a vegetarianizmust akarja ráerőltetni az emberiségre, annak látnia kellene, hogy milyen gazdasági lobbik érdekeit képviselik valójában. Természtesen nem akarom kritizálni, ha valaki nem eszik húst, csak ne akarjuk ezt általánossá tenni. Nem ez a fenntartható jövő, hanem a modern gyűjtögetésre, a permakultúrára alapozott vegyes táplálkozás.

 3. MW szerint:

  A töméntelen, napi több kiló gyümölcsre alapozott étrend viszont megint csak nem kiegyensúlyozott. A benne lévő fruktóz nagy mennyiségben elzsírosítja a májat, komoly betegségeket okoz.A tömény fruktóz, vagyis a főzött lekvárok, aszalványok nagy mennyiségben ezt a hatást még fokozzák. Én óva intenék mindenkit a gyümölcsre alapuló étrendtől. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak része kell, hogy legyen megfelelő mennyiségű zöldség, fehérje és bizony,zsír is, a gyümölcs mellett. A nyersvegánok ebben szerintem nagyon rossz tanácsadók.

  • MW szerint:

   Most belenéztem, de már ott kikapcsoltam, mikor azt mondta, az ember gyümölcsevő.
   Az ember vegyes táplálkozású, ami az én olvasatomban nem “mindenevő”, mert a mindenbe beletartozik a szemét, a műkaja is. Ezért szoktam vegyesnek nevezni, vagyis növényi és állati forrásokat is tartalmaz.
   Az ember felépítése nem ragadozó, de ezt nem is állította senki. A főemlősök közül pedig nem a gorillára hasonlít – akinek a vastagbele olyan hosszú, hogy képes növényeken elélni, viszont a kalória megszerzéséhez egész nap ennie kell – , hanem inkább a csimpánzéra, amelyik gyümölcs- és növényevő, de alkalmanként húst is fogyaszt, és a hangya például napi tápláléka. További evolúciós fejlődést eredményezett a tűz felfedezése -amit millió évek óta használ az ember – , ez lehetővé teszi a kalória sűrítését, vagyis nem kell egész nap legelni általa.
   Viszont nem vagyunk gabonaevők, sem fűevők, hiszen nincsen begyünk, mint a madaraknak (nem véletlenül kell feldolgozni a gabonát, hogy ehetővé váljon az ember számára), és nincs két gyomrunk sem, hogy kérődzhessünk. A kevés állati fehérje – tojás, teljes (az egész állat, vagyis minden része) hús és állati zsír, hal formájában – , zsenge levelek, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, nyersen és főzve, de a nyers mindenképpen tegye ki nagy százalékát az étrendnek – én ebben hiszek.
   Természetesen én tisztetben tartom, ha valaki vegetáriánus, de ne akarjuk elterjeszteni, kötelezővé tenni mindenki számára valami hamis ideológiából kiindulva. Sem az ember testfelépítése, sem egészségügyi szempontok, sem környezeti szempontok nem támasztják ezt alá. Az igaz, hogy nagyságrendekkel jobb az is, mint a hagyományos nyugati táplálkozás.

  • Bakk László szerint:

   Kis pontosítás: a kérődzőknek négyosztatú gyomruk van, nem kettő, és a kérődzők keményen állati fehérjén élnek. Hogyan? Az elfogyasztott fű és egyéb szálastakarmány a gyomorban élő baktériumkultúrát táplálja, s az állat a baktériumok által előállított állati eredetű fehérjéket fogyasztják. A tehén vékonybelében nem sok hasznot hajtana a fű.
   A “kalória sűrítése” takarmányozási szempontból értékelhetetlen fogalom. Kérem, pontosítsa! Feltárást kellene, hogy értsünk ezalatt? Cukortartalom karamellizálása és összetett szénhidrátok feldarabolása?
   “Én ebben hiszek” – akkor annyira nem kell másokra erőltetni, mert más meg az ufókban hisz. A táplálkozásnak nem a hiten, hanem a tényeken kellene, hogy alapuljon.

   • MW szerint:

    “Az ember gyümölcsevő” típusú érvelések már a könyökömön jönnek ki, hallottam elég alkalommal. Ezért elnézést azért, hogy nem nézek végig egy újabb órás előadást ezzel kapcsolatban. Számomra az úriember már az elején megfogalmazta, ami alátámaszthatatlan. Ettől kezdve ugyanazokat az érveket tudja hozni, amit minden más 811-es diéta követő.

 4. MW szerint:

  Egyébként köszönöm a feltöltéseket, vannak itt nagyon érdekes és hasznos előadások, pl Tóth Ferencé és másoké. Ahogy egy előttem szóló mondta, ömlesztve van minden, de én úgy gondolom, mindenkinek saját józan esze és gondolkodása alapján szelektálnia kell a rendelkezésére álló információból.

 5. Bakk László szerint:

  További hozzászólásokat kérem mindenki úgy kezdjen, hogy “A videókat végignézve az a véleményem, hogy…” A félúton kikapcsolókkal felesleges vitázni.

 6. MW szerint:

  Mindenesetre eléggé beszédes, hogy a táplálkozással kapcsolatos videók mind, kizárólag a nyersvegán étrenddel foglalkoznak, azt népszerűsítik, ahelyett, hogy különböző étrendek egy szélesebb palettáját kínálták volna fel. A részrehajlást, hiten alapuló tájékoztatást ez tükrözi, nem amit én mondok. Én a magam részéről ezzel befejezettnek tekintem a vitát, hiszen ideológiai alapon nem érdemes. Ugyanakkor még egyszer köszönöm a más témájú feltöltéseket, amik között volt hasznos információ. Üdv.

 7. Nagy Sándor szerint:

  Mint ahogy mondtam már, tudnunk kell megfelelően szűk szeletét venni a világnak, és abban biztos sikerül bebizonyítani az “igazunk”-at. Kérdés, hogy ez-e a cél. Szemellenzünk itt, szemellenzünk ott és nem kapukat nyitunk egymás közt, hanem szisztematikusan zárunk. Kinek jó ez???

Kommentálás