Segítség

A Kerecsen TV-nél a Vimeo videómegosztó beágyazott videói tekinthetők meg. Ennek a lejátszója kicsit különbözik a megszokott YouTube-tól, s remélem, nem okoz nagy gondot a kezelése. Azonban a műsorok gondtalan megtekintéséhez nem árt megismerkednünk az összes kezelőszervvel:

  1. Lejátszás/szüneteltetés. Ezzel a gombbal indítjuk el és állítjuk meg a videót, ha éppen mással foglalkozunk közben. Alternatívaként használható a billentyűzet szóköz gombja is. Akkor is érdemes megállítanunk a videót, ha lassabban tölti be, mint a lejátszás sebessége – lásd a 2. pontot.
  2. Lejátszócsík. Itt követhetjük nyomon, hogy a videóból mennyi van hátra, és az egész videó hányadrészét töltötte le gépünk a gyorsítótárba. A kék csík mutatja, hogy hol tartunk a megtekintéssel, és ha tekergetünk (egérrel kattintva a csíkra), akkor a kék csík vége a tekerés szerint változik. Tekerni csak addig tudunk, amennyit letöltöttünk a gépünk gyorsítótárába. Lassabb kapcsolatoknál érdemes figyelni, hogy a kék csík ne érje utol a szürkét, különben szaggatni fog a lejátszás. Ilyenkor érdemes megállítani a videót, és megvárni, amíg teljesen letöltődik – addig foglalkozzunk inkább mással.
  3. Hangerő. Minél több kék csíkot látunk, annál hangosabb a videó.
  4. HD/SD átváltó gomb. A Kerecsen TV-nél többnyire HD (High Definition – nagy felbontású) videókat közlünk. Ennek előnye, hogy a nagy részletességű képet nagy képernyőn is lehet élvezni, hátránya, hogy erős gép és gyors internetkapcsolat szükséges a lejátszásához. Ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, akkor a HD gomb maradjon inkább szürkén, különben élvezhetetlenül szaggat a lejátszás. Technikai információ: az SD felbontás 640 pixel széles, a HD pedig 1280×720 pixel felbontású (720p).
  5. Teljes képernyőre váltás. Mit sem ér a HD felbontás, ha nem tesszük teljes képernyőre a képet! Gyengébb gépeknél előfordul, hogy az SD felvétel is szaggat teljes képernyőn, nekik ajánlom, hogy inkább ne tegyék teljes képernyőre a képet, vagy használjanak FlashVideoReplacer kiegészítőt Firefox böngészőben.

Jobb felül is akad három gomb, de azoknak nincs köze a lejátszáshoz. Akinek szüksége van rá, úgyis használja, aki nem tudja, mire való, annak nem fog hiányozni a használata.